Zgodilo se je, da mi je v sezoni sliv ostalo kilogram in pol že precej zmehčanih sliv. Nihče jih ni želel jesti, jaz pa jih nisem želela vreči. In nastala je najboljša slivova marmelada brez dodanega sladkorja. Ocena (najboljša) izhaja iz mojega okusa in komentarjev mojih domačih.
Ne vem če je kakšna marmelada (vključno z mojo malinovo marmelado brez dodanega sladkorja) tako pasala na koščku (low carb) kruha in masla.
slivova-marmelada-topfitmama

Sestavine:
1,5 kg zrelih sliv
1 čajna žlička cimeta
0,5 dl ruma

0,5 dl soka limone
150-200 g Sukrina (lahko tudi več, a meni ustreza če je manj sladko) ali stevie po okusu

Slive  dobro operemo, jih koščičimo ter dobro zmeljemo z multipraktikom. Zmlete slive damo kuhati. Priporočam uporabo posode, na katero se hrana ne prijema. Segrevamo na srednjem ognju (tudi ves čas kuhanja je nizek do srednji ogenj – raje manj kot več). Ko masa zavre, dodamo sukrin, sok limone in cimet. Pogosto premešajte.  Ko je masa tako gosta, kot želite (sama sem jo kuhala približno uro in pol),  jo do roba nadevate v čiste in vroče kozarce. Iz te količine sta prišla dva kozarca po 350 g in zva kozarca po 200 g.

Kozarce dobro zaprete in zavijete z odejo ali debelo brisačo in pustite, da se počasi ohladijo. Sama marmelado hranim v ‘špajzi’, le odprta je v hladilniku.

 

Glede na podatke, ki sem jih o pripravi marmelad brez sladkorja zasledila, jo je možno hraniti več kot leto dni izven hladilnika. Ne vem pa povedati ali je temu res tako, ker sem jo naredila šele 2 meseca nazaj. Trenutno je še vedno odlična :-)