Ničesar? No, glede na to da nisem ljubiteljica te pijače, bi se s tem kar strinjala. A ni nujno tako. Ampak potrpite z mano. Bom že razložila, kaj mislim.
Zdrav življenjski slog sestavljajo mnogi dejavniki. Strinjali se bomo, da med najpomembnejše sodijo:
1. Našemu organizmu primeren način prehranjevanja (ne tudi tukaj ni odgovora, ki bi ustrezal vsem enako in na isti način).
2. Primerna in PREDVSEM redna telesna aktivnost.
3. Uspešno obvladovanje stresa.
4. Kakovostni odnosi (doma, v delovnem okolju idr.) in druženje.

Slednje lahko deluje spodbudno ali pogubno na preostale tri dejavnike. Naša okolica, ljudje s katerimi preživimo največ časa, lahko znižajo raven stresa ali ga spodbujajo, lahko motivirajo za bolj zdrave izbire na področju prehranjevanja in telesne aktivnosti ali od tega odvračajo.
Poznate? Prepričana sem, da ja.

O prvih dveh točkah sem že pogosto govorila (in še bom). O tretji točki sicer nekoliko manj, ampak iz lastnega primera in primera posameznikov s katerimi delam, vedno bolj ugotavljam, kako pomembna je. Tudi zato, ker zelo vpliva na razloge zaradi katerih se najpogosteje odločamo za spremembo na področju prvih dveh točk – prehrane in gibanja. Zelo poenostavljeno: več stresa po navadi pomeni manj primerno prehranjevanje, manj gibanja, prekomerno težo in več zdravstvenih težav.

Ostane nam četrta točka. Rekli smo, da vpliva na vse. In tukaj pride na vrsto tisti plato piva. V naslovu objave je deloma zato, da privabi vašo pozornost, predvsem pa zato, ker je v našem okolju skoraj sinonim za druženje v duhu ‘Gremo na pir?’. Pivo ali kakšen drugi alkohol zelo radi povezujemo z druženjem.
Kaj hočemo, živimo v okolju, ki proslavlja in žaluje ob rujni kapljici. A tako kot zaradi ene same tortice (take ali drugačne) ne bomo nabrali kup odvečnih kilogramov, tudi zaradi enega piva ali kozarčka vina (vsake toliko) nismo skrenili s poti. Še posebej če si to privoščimo v dobri družbi. V današnjem času, ko smo priklenjeni na različne ekrane, pripomočke, pametne zadevice, službe (idr.) druženja primanjkuje.

Če si plato piva privošči družba na pikniku to ni nekaj alarmantnega. Pač pol litre tekočih kalorij v dobri družbi. To se še nič ne tepe z zdravim življenjskim slogom. Težava, nezdružljiva z zdravim življenjskim slogom nastane, če si ta plato (ali kaj primerljivega v drugačni obliki alkohola) privošči en sam v zelo kratkem času. Še posebej, če je to početje ‘na repeat’.

A vrnimo se izhodiščni temi – pomenu druženja in ohranjanja kakovostnih odnosov za posameznika. Pred kratkim sem prebrala, kako so povzemali ugotovitve neke raziskave, da je druženje dvakrat na teden s prijatelji ob vrčku piva za moške zelo zdravilno. Sem pa v istem prispevku pogrešala informacijo o vzporednici, ki bi veljala tudi za ženske. Potreba po druženju, kakovostnih stikih in odnosih namreč ni vezana na spol. Vzrok za enostransko informacijo je lahko, da so raziskavo izvedli le med moškimi (izvorne raziskave nisem brala, le ta krajši izvleček) ali pa da je avtor povzetka ugotovitev raziskave ‘pozabil’ navesti kako koristno je druženje tudi za ženske.
A če potegnem črto je zdrava (kmečka ali mestna) pamet dovolj, da vemo da nam druženje koristi, da so kakovostni odnosi z nam pomembnimi ljudmi in z ljudmi s katerimi preživimo največ časa zalo pomembni. Lahko so antristresna terapija ali eden pomembnih virov stresa. Da strokovne in/ali znanstvene raziskave to potrdijo je v tem primeru le dobrodošel bonus.

Zato ob vseh obveznostih, pametnih napravah in aplikacijah, ki vas spodbujajo k temu in onemu, ne pozabite na druženje. Koristilo bo vam in vaši družbi. Vsakdo si zasluži svojih 5 (ali 50) minut na dan zase in za dobro družbo. Obenem boste poskrbeli za sprostitev in umirili stres. Zdravo prehranjevanje in dovolj gibanja včasih nista dovolj.

Mamice, to je je še posebej pomembna informacija za vas. Že veste zakaj.

PS-Vas zanima, kaj imamo še za vas? Pokukajte tukaj. Ne zamudite ekskluzivnega e-seminarja Fit jedilnik z malo ogljikovimi hidrati. Ali pa si privoščite samo gradivo, ki vam bo v pomoč pri sestavljanju menijev in obrokov z malo ogljikovimi hidrati.Vir fotografije: ‘Idea go’ na FreeDigitalPhotos.net