Pijete kefir? Jaz že nekaj časa ja. Domačega, narejenega s pomočjo gobic. Fantazija. Moram pa priznati, da dolga leta nisem mogla niti pomisliti nanj.
Kefir je, najkrajše rečeno, denarnici prijazno, zdravju koristno in dostopno superživilo. Več o njem si lahko preberete na blogu Anita Šupe – Paleo/LCHF
Komur ni ljub čisti okus kefirja, ga lahko mirno dopolni po svoje. Jaz sem zdadnjič dodala pest jagodičevja, malo #sukrin fiber sirupa in vse skupaj zmiksala v blenderju. Odlično!

Kako pripraviti kefir:

Mlečna različica (do sedaj sem preizkusila kravje in kozje mleko – oboje uspešno :-) ):
2 dl mleka (najbolje če je sobne temperature ali rahlo toplo, ne mrzlo, zaradi hitrejšega dela kefirjevih zrnc)
1-2 jušni žlici kefirjevih zrn
Primerno velik kozarec (najbolje steklen s široko odprtino – npr. kozarec za vlaganje) v katerega damo oboje.

Kozarec pokrijemo – lahko z gazo ali neprodušno (čeprav marsikdo slednje odsvetuje zaradi plinov, ki nastajajo med fermentacijo).
Kozarec hranimo na sobni temperaturi (ne na neposrednem soncu). Počakamo 24 ur (lahko tudi kako več, če je v prostoru nižja temperatura, ali kakšno manj, če je bolj toplo) in vmes nekajkrat premešamo (s kakršno koli žličko – čeprav tudi tu nekateri priporočajo le plastiko ali les). Topleje kot je v prostoru hitreje se kefir naredi.
S pomočjo cedila (zopet plastičnega ali kakega drugega) kefir precedimo, damo zrnca v čist kozarec, prelijemo z novim mlekom in postopek ponavljamo. Če zrnca redno uporabljamo, jih lahko ob precejanju splahnemo ali pa tudi ne. Če pa bodo nekaj časa počivala, potem jih je potrebno dobro splahniti in primerno shraniti (zmrzovalnik).
Kefir lahko hranimo več dni, a se s tem poveča kislost.

Kokosova različica (če se izogibate mlečnim izdelkom, bi pa želeli vse koristi kefirja v kremasti in bogati teksturi):
1dl prekuhane (!) vode
400 ml kokosovega mleka iz konzerve
2 žlici kefirjevih zrnc (če so bila pred tem v navadnem mleku, jih dobro sperite)

Prekuhano vodo in kokosovo mleko zmiksamo z električnim mešalnikom (da se premeša čvrsti in tekoči del ter nastane gladka mešanica). Nadaljujemo po postopku za mlečni kefir.
Jaz sem bila nad kokosovo različico navdušena! Kremasta, bogata tekstura kot pri mlečnem. Blago kiselkast okus. Super!
Pomembna opomba:
Pri kokosovem kefirju je še posebej pomembno, da v času nastajanja kefirja večkrat premešate (jaz sem 2-3x kar pretresla), ker se kokosovo mleko značilno razdeli na gostejši in bolj masten del na vrhu in prozorno tekočino spodaj. Tako kot navaden kefir, tudi kokosovega hranite v hladilniku.
Lahko ga pijete brez dodatkov ali pa ga vmešate v smutije, kreme za peciva… ali pa si pripravite napitek za boljšo prebavo. Recept dobite tukaj.
Pomembno je, da si zapomnite, da se kefirjeva zrnca v kokosovem mleku ne bodo razmnoževala, saj za to potrebujejo navadno (kravje) mleko. Zato jih vsakih nekaj časa (najbolje vsakih nekaj dni) namočite v navadnem mleku (za 12-24 ur), da ne odmrejo. Pred tem jih dobro sperite z vodo. Preden jih ponovno uporabite za kokosov kefir jih dobro splahnite.
Če imate zrnca zmrznjena, jih aktivirate teko, da jih za dan ali dva namočite v navadnem mleku.

Če želite jedilnik, ki bo individualno prilagojen vašim ciljem in željam, si lahko o tem preberete tukaj: Individualno prilagojeni jedilniki
PS-vas zanima recept za kruh, jabolčni zavitek, rulado in še veliko drugega? Ne le sladic, temveč tudi glavnih jedi in prigrizkov brez moke, glutena in dodanega sladkorja? Dobite jih v knjigi Fit recepti z malo ogljikovimi hidrati. Naročite jo lahko na: topfit.mama@gmail.com

Na naše novičke pa se lahko naročite tukaj: