Odkar sem mama rada pečem. Zakaj? Ker mi je bilo všeč, da je po napornih delovnikih in natrpanih urnikih čez vikend dišalo po domačnosti. Najprej je šlo za klasiko: moka + sladkor. Da sem se bolje počutila, sem uporabila rjavi sladkor. Kasneje se je začelo moje ‘low carb’ in ‘LCHF’ ustvarjanje.

Nastajati so torej začele slastne dobrote brez moke in brez dodanega sladkorja. Mnoge od njih poznate s FB in spletne strani (npr. orehova potica, ki je bila res velikokrat deljena in predelana tudi na marsikateri objavi drugih blogov) ali iz knjige Fit recepti z malo ogljikovimi hidrati.

Vsi smo krvavi pod kožo. Vsi potrebujemo občasno razvajanje. In prav je, da imamo za to možnost. Prestrogi režimi, se nikoli niso dolgoročno obnesli. Na katerem koli področju. Prehrana tudi ni izjema. Izjema so le primeri, ko zdravje ali drugi primerljivo pomemben razlog to zahtevata.

Zato LCHF sladice. Če si zaželimo nekaj ‘sladkega’, imamo primerno alternativo. Ki jo potrebujemo in si jo zaslužimo. Izbira je pestra in lahko si omislimo tisto, kar nam bolj paše: čokoladno, sadno, sočno, suho pecivo, piškotke, torte, rulade, potice, pečeno, nepečeno… Na srečo, je receptov in možnosti ogromno.
Vedeti pa je treba nekaj: LCHF SLADICA je OBROK in PRIBOLJŠEK hkrati. Zato je treba z njimi tudi ravnati temu primerno.

Zakaj so OBROK? Zato, ker so večinoma visokokalorične (ne, kljub temu, da so bolj zdrave, NISO nizkokalorične), so hranilo pestre in za dalj časa nasitne.
A hkrati tudi samo PRIBOLJŠEK. Ker vse vitamine in minerale dobimo prej in večji meri iz osnovnih živil kot so na primer najrazličnejša ZELENJAVA (ki ni bogata s škrobom), MESO, JAJCA, ZDRAVE MAŠČOBE, JAGODIČEVJE, KAKOVOSTNI MLEČNI IZDELKI…

Zato ni potrebe po stalnem vnosu sladic, četudi so LCHF. Sploh, če si prizadevate izgubiti odvečne kilograme.
Sama sem imela obdobje, ko sem pogosteje posegala po LCHF sladicah. Bili so razlogi za to, da je prijalo malo več razvajanja. Zdaj jih jem zelo redko, ker ni potrebe in tudi ne želje za tem. Se jim pa tudi ne izogibam. Nikakor :-) Pripravljam jih za posebne priložnosti, ob koncih tedna… TAKO KOT NEKOČ KLASIČNE.
Zmažem jih brez kančka slabe vesti. Niso pa dnevno (ali celo večkrat na dan) na meniju. So pač PRIBOLJŠEK in NE NUJNA HRANA.

Pomembno je, da nas vodi zdrava ‘kmečka’ pamet ali razum, če vam je tako ljubše. Da znamo prisluhniti svojemu telesu in da jemo do sitega, ne čez. In najpomembneje: da znamo ugotoviti TUDI, kdaj nas hoče telo PRETENTATI, da mu tega ne dovolimo :-)
Če se želite naučiti dober LCHF / LOW CARB jedilik sestaviti sami, se morate udeležiti delavnice: Low carb paket za fit postavo

PS-Vas zanima, kaj imamo še za vas? Pokukajte tukaj. Ne zamudite ekskluzivnega e-seminarja Fit jedilnik z malo ogljikovimi hidrati. Ali pa si privoščite samo gradivo, ki vam bo v pomoč pri sestavljanju menijev in obrokov z malo ogljikovimi hidrati.