KAJ IZBRATI, KO SE ŽELIMO POSLADKATI? KLASIKO S SLADKORJEM ALI LOW CARB SLADICO. Na primer ali izbrati low carb ali klasične čoko muffine? To je zdaj vprašanje. Vsekakor stvar okusa in naših ciljev.
Če ne želimo velikega vpliva na raven sladkorja v krvi,
če si prizadevamo znižati vnos ogljikovih hidratov,
če se želimo izogniti glutenu, ki je v večini žitaric, je odgovor na dlani.
Seveda low carb muffine, brez moke in dodanega sladkorja.
Vsekakor primerneje za tiste, ki pazite na uravnavanje sladkorja v krvi (sladkorni bolniki), občutljive na gluten, tiste, ki si prizadevate znižati telesno težo (shujšati) pa bi se hkrati želeli tudi posladkati.
Za tiste malo bolj analitične sem pripravila še primerjavo izračunov kaloričnih in hranilnih vrednosti na porcijo (oziroma na 1 muffin).

Izračun pripravljen za: E Beljakovine Maščobe Ogljikovi hidrati (brez vlaknin) Vlaknine
1 porcijo / muffin (kCal) (g) (g) (g) (g)
Klasični čoko muffini z moko in sladkorjem 226,2 5 13.2 25.4 2.8
Low carb čoko muffini brez moke in dodanega sladkorja 181,2 4,4 16,3 4,6 3,7

Vidimo, da je klasičen čoko muffin v primerjavi z low carb čoko muffinom (velikosti so podobne) za 45 kCal BOLJ KALORIČEN, ima le 0,6 g več beljakovin, 3,1 g manj maščob, kar 20,8 g več ogljikovih hidratov (katerih končni produkt razgradnje so različni sladkorji) in skoraj 1 g manj vlaknin.
Razlika v vsebnosti maščob je relativno majhna, glede na to, da je razlika v vsebnosti ogljikovih hidratov, precejšnja. V kakem drugem prispevku bom mogoče več povedala na temo vsebnosti in raznolikosti maščob, a tukaj lahko na primeru vidimo, da veliko ogljikovih hidratov ne pomeni tudi, da je maščob malo in obratno, da pomeni nizko hidraten način prehranjevanja utapljanje v različnih maščobah.
Zanimivo je tudi, da je vlaknin v low carb muffinu več, saj je eden izmed pomislekov pri nizko hidratni prehrani pri številnih posameznikih tudi to, od kod dobiti vlaknine, ki so, med drugim pomembne za normalno prebavo. Odrasli bi, na primer, morali zaužiti vsaj 25-30 g vlaknin dnevno. Najpogostejši viri vlaknin so sadje, zelenjava, žitarice. A že pri sladicah, ki niso osnova nizkohidratnega načina prehranjevanja, lahko vidimo, da vnos žitaric ni pogoj za vnos vlaknin.
Malce me je zaneslo v analitične vode. Zakaj? Ker sem po duši analitik. A tudi zato, ker marsikdo verjame številkam. Če jih imamo pred seboj, si lažje predstavljamo zgodbo za besedami.
Kaj torej izbrati? Moja izbira in razlogi za njo so jasni. Vsakdo pa se lahko odloči po lastni presoji.

Opombe:
Pri klasičnih muffinih, sem izbrala čim manj kaloričen recept (med tistimi, katere sem našla), da ne bo videti, da želimo pretirano napihovati razlik, čeprav je na voljo marsikateri recept, ki je še bistveno bolj razkošen, tako po kalorijah kot po sladkorjih.
Recept za low carb čoko muffine je iz knjige Fit recepti z malo ogljikovimi hidrati in ni strogo #lchf, ker vsebuje banano. Če bi banano odvzeli, dodali malce več Sukrina, bi dobili enako ‘sladek’, a manj kaloričen popolnoma #lchf muffin s še nižjo vsebnostjo ogljikovih hidratov in naravno vsebovanih sladkorjev.

 

PS-Vas zanima, kaj imamo še za vas? Pokukajte tukaj. Ne zamudite ekskluzivnega e-seminarja Fit jedilnik z malo ogljikovimi hidrati. Ali pa si privoščite samo gradivo, ki vam bo v pomoč pri sestavljanju menijev in obrokov z malo ogljikovimi hidrati.