Še eno leto gre h koncu. Pestro kot že nekaj let. Čas je, da pripravim seznamček ciljev za naslednje leto. Še prej pa moram pogledati, kaj vse je bilo narejenega. Kam vse smo šli. Kaj vse smo doživeli. Koliko smo zrasli (ali se skrčili :-) ).

In ko se začnem o vsem tem spraševati, mi postane jasno, zakaj vsak dogodek, izlet, pomemben trenutek…skušam ujeti v fotografijo. Ali nekaj njih. Ali deset njih :-) V vsem hitenju in obveznostih, nekatere podrobnosti, dragoceni spomini, lahko izpuhtijo. OK, spomnim se, kje sem bila, okvirno kako sem se počutila. A vsake podrobnosti pa ne. To mi pričarajo fotografije.
Ampak, to pomeni konec leta nekaj tisoč fotografij na kupu. Iz, vsaj dveh, telefonov in fotoaparata. Pa vedno še kdo pošlje kakšen kupček fotk, ki jih sami nismo naredili.
OK, potrebno je narediti izbor. A nam se zadnjih nekaj let dogaja, da ta izbor, kljub več krogom izključevanja, obsega zajetnih 900-1000 slik. Leta in leta so ostajale neizdelane, ker so albumi vzeli preveč prostora na policah.

Potem pa mi je kolegica nekaj let nazaj (2009) predlagala čudo, za katero do takrat še nisem slišala – FOTOKNJIGO. Pripravila jo je (potem pa naročila nekaj izvodov) kot spominek s fotografijami otrok in skupnih trenutkov za Božička za dedke in babice. Navdušena sem bila. Lepo je zgledala, vključenih je bilo veliko slik. Pa je kljub temu vzela malo prostora.
Predlagala sem možu, da poskusiva tudi midva. In tako se je začelo izdelovanje naših letnih družinskih albumov v obliki fotoknjige. Letos bomo izdelali že 9 foto knjigo zapored. 700-800 in več fotografij v formatu, ki na knjižni polici zavzame toliko prostora kot diplomska naloga.

V našem primeru je to pomenilo:
1. prihranek prostora (vzame bistveno manj od klasičnega albuma) in
2. prihranek denarja (če bi izdelali 800 fotografij in kupili pripadajoči album bi bilo dražje. Brez skrbi, preden smo prvega izdelali, smo se pozanimali! :-)
Kje naročiti? Kot verjetno vidite na sliki, smo že več let zvesti CEWE FOTOKNJIGI , ker je kakovost odlična, izdelava hitra. Izdelano knjigo pošljejo na sporočeni naslov. Tudi cene so ugodne. Odvisne od načina vezave (trda, mehka, platnene platnice…), števila strani in velikosti formata (od mini do XXL).
20171219_105539
Kako jo sestavite? Enostavno:
1. Izberete fotografije, ki jih imate na računalniku (lahko jih tudi poskenirate – če npr. delata pregled za daljše časovno obdobje, ko še ni bilo digitalne fotografije).
2. Naložite si brezplačen program za izdelavo fotoknjig
3. Oblikujete foto knjigo. Vse je predpripravljeno, vključno z različnimi osnutki oz. predlogi za postavitev slik. Z miško enostavno kliknete in »vlečete« slike v okvirčke. Lahko pa tudi sami preoblikujete postavitev, število fotografij na strani, velikost fotografij (ni nujno da so vse enako velike, kot npr. v albumu), barve ozadja, platnic, okvirjev… V vstavljene fotografije lahko dodate komentarje oz. poljubni tekst (lahko izbirate različne pisave in velikost črk itd). Mi smo fotoknjigo vedno sestavljali kronološko, po mesecih. Nato pa znotraj tega dodajali komentarje k dogodkom ali pa daljše opise k potovanjem. (PS-pri nas je mojster za kombiniranje fotografij mož, jaz po navadi dopišem komentarje in tekst.)
4. Naročite fotoknjigo. Foto knjigo si shranite na računalniku, tako da jo lahko ponovno naročite, če npr. uničite, izgubite, založite ali podarite prvo :-)
Vse je enostavno zastavljeno in skozi postopek vodi samo, tako da je primerno tudi za tiste, ki z izdelavo fotoknjig niste imeli nikakršnih izkušenj.

Kaj naj rečem, mi smo navdušeni. Tisti, ki pridejo na obisk in pokukajo v našo kronologijo v foto knjigah pa tudi. Dragocen spomin za leta kasneje. Za otroke, vnuke :-)
Zdaj je ravno pravi čas za obujanje starih, popisovanje novih in ustvarjanje prihodnjih spominov! Brez pretiravanja PRIPOROČAM.