Pravzaprav je to resnična zgodba. Moja zgodba. Ena izmed njih. Iz davnih časov. Prepričana sem, da ima vsaka izmed vas vsaj eno podobno na zalogi. Bilo je po prvi porodniški. Februarja ali marca. Se pravi, poletje je bilo še nekaj mesecev stran. A vseeno presneto blizu. Spet bo treba v kopalke. Kako nepomembno. A hkrati prevečkrat preveč pomembno. Po nepotrebnem! Kakor koli. Sedeli smo na kavi. Mešana družba. In je pogovor stekel o tisti neverjetni dieti s to in to žup’co, ki je neverjetno učinkovita. ”Preverjeno!” Je rekel eden izmed moških udeležencev omizja. (Ja, tudi oni se obremenjujejo s kilogrami in kopalkami.) Hja nič, treba jo bo preizkusiti, sem si mislila. In naredila. Pet dni sem se mučila, praktično stradala. Ampak je bilo vredno. Tako sem mislila. Ni mi prišlo na misel, da se bo vsako stradanje na kratek rok poznalo na tehtnici, a izgubile se ne bodo maščobne obloge temveč kaj drugega. No, tehtnica je pokazala kar nekaj kilogramčkov manj pred fešto, ki je bila planirana za tisto davno soboto. Na kateri sem do poznega popoldneva zdržala brez ‘pregreh’ potem pa popustila koščku torte, da ne bom ‘party braker’. Ker pa sem popustila pri torti, sem si rekla: ah, danes naj bo dan na off. In je bil. Pa ne samo ta. Tudi naslednji. In naslednji. Vse, s stradanjem odgnano, pa je prišlo nazaj. Z dodatkom :-) Bilo je več poskusov, ne bom lagala. A potem se je prižgala lučka, ki je govorila, da je treba narediti nekaj več. Spremeniti nekaj za voljo zdravja, ne le tistih nekaj kilogramčkov. No, ni se prižgala sama. Ivan mi je dolgo časa govoril. V prazno, bi rekla, ker je šlo kar mimo mene. Še dobro, da je vztrajal. V enem trenutku sem SLIŠALA in začela UPOŠTEVATI.

KAJ ŽELIM POVEDATI?

Za izgubo odvečne teže (predvsem maščobnih oblog) in dolgoročen zdrav življenjski slog sta pomembna tako ustrezna prehrana, kot ustrezna vadba. A ker je moje področje prehrana, bom govorila predvsem o hrani.
V primerjavi z ohranjanjem dosežene teže, je shujšati enostavno. Zakaj?
Tisočkrat odgovorjeno vprašanje, pa še vedno ne želimo verjeti. Diete namreč nimajo trajnega učinka. Popolnoma resnično in na lastni koži že preizkušeno lahko trdim, da je temu tako. Za dolgotrajno rešitev je potrebna trajna sprememba. Naj bo to sprememba prehrane, gibanja in vadbe ali življenjskega sloga kot celote.
Diete in njihovi rezultati na dolgi rok ne zdržijo. Skupen problem vseh diet (potem pa ima vsaka še svoje specifične probleme) je, da jih hočeš nočeš razumemo kot začasno rešitev. Že samo besedo razumemo kot nekaj dokončnega. Za nekaj časa. Zato je njihov rok trajanja in rezultatov, ki jih z njimi dosežemo, zelo omejen. Dokler se jih pač držimo. Potem pa kot zapuščino radodarno vrnejo vse, kar so pomagale odpraviti. In dodajo še nekaj bonusa. Na tem mestu ne bi odpirala debate o dodatnih stranskih (negativnih) učinkih različnih diet. Mogoče kdaj drugič, ko bosta čas in prostor to dovoljevala.
Tudi za časa trajanja diete ni nujno, da želeni rezultat (največkrat je to določeno znižanje telesne teže) dosežemo. Še posebej, če se poslužujemo (zelo) strogih diet, ki zelo omejijo energijski vnos. Tako zelo omejijo, da naše pametno telo začne šparati za hude čase, ker ne razume, kaj se dogaja. Ne razume, da si to delamo namerno. Ta mehanizem šparanja, je bil nekoč, v obdobjih neprostovoljnega pomanjkanja hrane, zelo koristen. Ohranjal je življenje. Danes temu v večini ni tako.
A telo si je zapomnilo: pomanjkanje, ki ne omogoča pokritja osnovnih energijskih potreb za telo pomeni: moram upočasniti metabolizem in ohranjati obstoječe zaloge kar se da dolgo, kdo ve koliko časa bo pomanjkanje trajalo, do takrat pa je treba ostati živ z omejeno količino hrane.
Če imamo pred seboj cilj, ki ga želimo doseči ali težavo, ki jo želimo odpraviti (zdravstvene težave, estetika, počutje), je potrebna trajna rešitev. Današnji najpogostejši problem ali stanje, ki ga večina želi odpraviti, je prekomerna teža. To niti ni več le estetska težava. Je težava, ki lahko resno načne zdravje.
Zato vsem, ki me vprašajo za nasvet, jedilnik ali druge usmeritve, povem in poudarim: če želite trajne spremembe, se lotite tistega, pri čemer boste lahko na dolgi rok vztrajali.

Pravi odgovor je: ZMERNOST (dati teleso toliko kot potrebuje) in TRAJNOST (trajna sprememba življenjskega sloga)!
Če govorimo o hrani, je bolj kot to na kakšen način se prehranjujete pomembno, kako to vpliva na vaše telo in počutje. Ter kako dolgo boste lahko pri tem zdravo vztrajali. Pa naj bo to klasično po uradnih smernicah (ampak ZARES, ne le da si to mislite, na jedilniku je pa še marsikaj drugega), LCHF, low carb, paleo, vegansko, vegetariansko idr.
Najpomembnejši kriterij je vaše zdravje, dobro počutje in hkratno doseganje in ohranjanje želenega skozi trajno spremembo življenjskega sloga. Ne zastavite si stvari prestrogo. Ker bo to pomenilo, da boste po nekaj tednih najbrž obupali. Če že, naj bo na začetku strožje, potem pa malo (kontrolirano) omilite. A nikar na stara pota, ki so vas pripeljala tja od koder ste že enkrat odšli. Če bi vam to ustrezalo, se ne bi soočili s težavo, ki jo je bilo treba rešiti.
Če se zdaj odpovedujete prekomernemu sladkorju in boste vztrajali dokler ne dosežete želene teže, nato pa začeli jesti ‘normalno, kakor nekoč’, boste počasi (ali hitro) nazaj na točki na kateri ste se odkrili problem in ga začeli reševati.
Če ste z vadbo dosegli gradnjo mišične mase in izgubo odvečnih maščobnih oblog ter želeni tonus mišic, to ne pomeni, da lahko vadbo zdaj opustite. Lahko jo, a kmalu boste tam, kjer ste bili prej.

Izberite torej pot na kateri boste lahko vztrajali. Ni samo ena prava. Pomembno pa je, da je prava za vas: da ne boste čutili preveč odrekanja in da bo koristila vam, vašemu zdravju in počutju.

PS-vas zanima kaj imamo še za vas? Prebrskajte tukaj.