Fotka ni najboljša (njeno ozadje predvsem), a tako dobro ponazarja to o čemer bi želela danes povedati nekaj besed v rubriki #mamamami, da sem jo uporabila. Ko zmanjka časa za vadbo, za planirani trening, fitnes ali kaj podobnega. Naj bodo njegovo nadomestilo vsakdanje aktivnosti. Tudi prenašanje utrujenega otročička. Vse se sešteva!
Kaj je namreč skupno večini mam? Da nimamo (dovolj) časa zase ali pa si ga ne uspemo ali ne moremo vzeti. Ker mora priti vse drugo prej na vrsto! Kajne? O tem kako pomembno je vzeti si nekaj trenutkov zase, na tem mestu ne bom govorila. Predobro vem, koliko kombinatorike je treba da se kakšen dan uredi vse kar je treba urediti: dom, služba, kuharija, otroške dejavnosti, (mogoče tudi) študij…in še kaj…
Kaj pa bi rada tokrat izpostavila? Čas za vadbo. Velikokrat ga zmanjka, pa če smo še tako motivirane. Tudi ni odvisno le od nas, ali si ga bomo (lahko) vzele. Vstajanje ponoči, zgodaj v službo, obveznosti popoldan. Ko otroci zaspijo, je včasih energije dovolj le za večerno toaleto in odhod v posteljo :-)
Znano? Meni tudi! Ampak, dobra novica je, da se vse sešteva. Tako pravi moj trener Ivan. Dolgo časa sem skeptično zmajevala z glavo, ampak je res. Sploh mamice smo tukaj v ‘prednosti’. Prenašanje, lovljenje, igranje…vse to pride v paketu z materinstvom (da ne bom izključujoča: s starševstvom – a praviloma si mamice težje vzamejo čas le zase).
In vse te aktivnosti so lahko mini trening, vadba, vključno s počepi, izpadnimi koraki, pravilnim dvihovanjam bremen itd. Vse to se na srečo sešteva. Ni časa za večernih pol ure potenja ob vodeni vadbi, na fitnesu, na tekaški stezi ali treningu z utežmi vsakič, ko imamo to okvirno zabeleženo na svojem urniku, a se enostavno ne izide?? Ni panike. Tudi z vsakdanjimi aktivnostmi je mogoče marsikaj narediti.
Ni boljšega sprotnega treninga z utežmi kot prenašanje utrujenega otročička, ki te objema – dvojno sproščanje hormona sreče. Že dolgo nazaj sem začela to jemati kot dodaten trening in zato se le nasmehnem, ko mi rečejo: pa ne ga nositi, težak je. Z dvojno dozo hormona sreče je lažje premagati dobrih 500m hoje v petkah z 20kg obremenitvijo :-) ali hoje po stopnicah s podobno obremenitvijo.
A kljub dobri novidi, da se ‘vse sešteva’ , si vseeno skušajte brez slabe vesti vzeti nekaj časa samo zase, za konkretno sprostitev ali vadbo ali hobi.
2-3x na teden 30-60 minut samo zase, za mamico za vadbo ali drugo aktivnost, ki vam je pri srcu, ne bo onesrečilo ne otrok ne partnerja. Kvečjemu obratno. Zase pa boste naredile ogromno. To so največ 3 od 168 ur v tednu. Zaslužite si jih. Naj vas nihče (tudi same ne) ne prepriča, da temu ni tako.
#SportyChic #BiaBrazil #caszate #poskrbizase #vsesesesteva

PS- Tudi pri vsakdanjih aktivnostih, še posebej ponavljajočih se (npr. počepi, dvigovanje stvari s tal) in takih z obtežitvijo (npr. prenašanje otroka) je pomembna pravilna drža in izvedba, da ne bosta trpela hrbtenica, kolena, križ in še kaj. Tako kot lahko z vsakdanjimi opravili pridelamo mišice, lahko tudi poškodbo, če gibov ne izvajamo pravilno (a poznate koga, ki ga boli križ, ki ima težave s koleni…?).

PS-Vas zanima, kaj imamo še za vas? Pokukajte tukaj. Ne zamudite ekskluzivnega e-seminarja Fit jedilnik z malo ogljikovimi hidrati. Ali pa si privoščite samo gradivo, ki vam bo v pomoč pri sestavljanju menijev in obrokov z malo ogljikovimi hidrati.